6 Ιουλ 2007

Απο την Αράλη στο Κοσσυφοπέδιο..

"Ο χειρότερος σύμβουλος μιας ζωντανής κοινωνίας που αγωνίζεται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι ο εφησυχασμός για σοβαρά θέματα, όπως οι επιπτώσεις από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Οσο κι αν επιδιώκουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι να κλείσουν το θέμα των συνεπειών της ρύπανσης του εδάφους, του νερού και του αέρα από τη ραδιενέργεια, τις τοξικές και χημικές ουσίες ή τον συνδυασμό τους, δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για τους εξής κυρίως λόγους:
α) Η συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που έγιναν γνωστές αναφέρεται πάντοτε σε στρατιωτικούς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις και όχι στον πληθυσμό που έμεινε και μένει όλο αυτό το διάστημα στις βομβαρδισμένες περιοχές.
β) Δεν λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος «χρόνος». Οι επιπτώσεις, όπως και σε άλλες περιπτώσεις συνέβη, δεν είναι στιγμιαίες. Βέβαια σε 10 ή 15 χρόνια, όταν όλα θα έχουν ξεχαστεί, ποιος θα καταλογίσει ευθύνες για περιστατικά που τότε θα συμβαίνουν στον κ. Σολάνα ή στους στρατηγούς που πήραν τις αποφάσεις;
γ) Οι δειγματοληψίες (που δεν είναι συστηματικές ως προς τον χρόνο και τον χώρο) δεν μπορούν αντικειμενικά και αξιόπιστα να αξιολογήσουν την πραγματικότητα.
δ) Στις συζητήσεις που γίνονται δεν συμμετέχουν οι μελλοντικές γενιές οι οποίες θα ζήσουν στο περιβάλλον που η γενιά μας διαμόρφωσε.

Αξίζει να θυμηθούμε το δράμα μιας άλλης «περίπτωσης» όπου ο εφησυχασμός αλλά και η συνειδητή απόκρυψη στοιχείων οδήγησαν στην καταστροφή. Πρόκειται για την καταστροφή της λίμνης Αράλης, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα υγείας σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.
Η αλόγιστη χρήση των νερών των ποταμών (Amu Darya και Syr Darya) και η εντατική γεωργία με μεγάλη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων για την επίτευξη υψηλών γεωργικών αποδόσεων, που η κατάληξή τους ήταν η Αράλη, είχαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της λίμνης. Σήμερα η στάθμη της είναι 20 μέτρα χαμηλότερη και ο όγκος του νερού μόλις φθάνει στο 15% του 1960. Η έκταση που καταλαμβάνει η λίμνη σήμερα είναι μόλις το 1/3 του 1960, ενώ έχει τετραπλασιασθεί η αλατότητα.
Ως φυσικό επακόλουθο εξαφανίστηκαν τα 24 είδη ψαριών και φυσικά σταμάτησε η αλιεία των 40.000 τόνων ψαριών ετησίως. Η λίμνη μετατράπηκε σε άγονη έρημο με ρυπασμένη με τοξικές ουσίες άμμο, που ισχυροί άνεμοι μετέφεραν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά καταστρέφοντας την παραγωγικότητα των εδαφών και δημιουργώντας μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η παιδική θνησιμότητα στην περιοχή έφθασε τους 180 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις (δυτικός μέσος όρος 7/1.000) ενώ τα κρούσματα καρκίνου είναι 15-20 φορές περισσότερα από τον μέσο όρο των πρώην σοβιετικών πόλεων. Τέλος, ο μέσος χρόνος ζωής των κατοίκων έχει κατέλθει στα 57 χρόνια.
Η κατάσταση θεωρείται μη αναστρέψιμη χωρίς να υπάρχει διέξοδος στους κατοίκους αυτών των χωρών (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία και Τουρκμενιστάν).

Ποιος μπορεί τώρα να αποδώσει ευθύνες στους αξιωματούχους που έπαιρναν τις αποφάσεις;

Ποιος μπορεί τώρα να ξαναγεμίσει τη λίμνη και να ξαναδώσει ζωή στην περιοχή; Όπως λέει και ο ουζμπέκος ποιητής Mukhammed Salikh, «τώρα δεν μπορείς να γεμίσεις τη λίμνη με δάκρυα»."
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Το ΒΗΜΑ, 06/05/2001
Ο κ. Γιώργος Τσακίρης είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.

Με αφορμή αυτό το άρθρο, καθώς και μια διάλεξη που παρακολούθησα, με έκαναν να προβληματιστώ για το πόση η σημασία του νερού στη ζωή μας. Όχι στη ζωή μας ως Έλληνες, ή ως Ευρωπαίοι, αλλά στη ζωή μας σαν κάτοικοι αυτού του πλανήτη.
Τι γίνετε με το νερό στον πλανήτη; (οεο;; )
Για πόσο ακόμα θα αρκεί;
Γιατί δεν υπάρχουν Διεθνείς Συνθήκες; Γιατί τα "μεγάλα κεφάλια" αυτού του κόσμου δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα "νερό"; Είναι τυχαίο; Γιατί όλη μας η προσοχή στρέφεται στο πετρέλαιο αφού το "πηγάδι" του δεν είναι απύθμενο;; Πως θα ζούμε αν δεν επαρκεί το νερό; Πως θα επιβιώσουν οι χώρες με μικρή οικονομία, χωρίς νερό; Αλλά το κυριότερο είναι ότι θα πιαστούμε στον ύπνο όταν το πρόβλημα θα μας χτυπήσει την πόρτα, αφού δεν έχουμε κάνει καμία κίνηση για να περιχαρακώσουμε το ζήτημα. Η μήπως εν τέλει δεν είναι ηλιθιότητα; Μήπως είναι στρουθοκαμηλισμός;; Μήπως ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει βγάλει την ουρίτσα του απ' έξω, αφήνοντας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, οι κάτοχοι του προβλήματος, αγνοώντας, όχι μόνο τις οικολογικές συνέπειες αλλά και τις δραματικές αλλαγές στο λεγόμενο status quo του διεθνούς συστήματος; Κανείς δεν τρομοκρατείτε από το γεγονός πως οι "κάτοχοι του προβλήματος" είναι χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Συρία, το Ιράν, η Ινδία και το Καζακστάν;

Στην επόμενη 20ετία, αναμένονται πόλεμοι για το νερό.
Μην σας ακούγεται υπερβολικό. Απλά δείτε για παράδειγμα πόσες χώρες εξαρτώνται από τον Νείλο και τι ρόλο παίζει το ότι διέρχεται από την χώρα με την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της περιοχής (Αίγυπτος) ; Πως αναμένουμε αυτή να συμπεριφερθεί αφού ο Νείλος είναι ο μόνος υδάτινος πόρος της; Θα συνεχίσει να τον μοιράζεται;; Για να μην δούμε σαν παράδειγμα τον Ιορδάνη ποταμό, που είναι και ο μόνος που λειτουργεί ως φυσικό σύνορο χωρών, και τα αίσχη που γίνονται εκεί απέναντι στην διαχείριση αυτού του φυσικού πόρου καθώς και τα εγκλήματα του Ισραήλ. Και υπάρχουν αρκετά ακόμα παραδείγματα (όπως π.χ ο Τιγρης και ο Ευφράτης, ο Ινδός ποταμός, και φυσικά η λίμνη της Αράλης που αναφέρθηκε στο άρθρο) για να μας κάνουν να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Aυτή τη στιγμή, τα σοβαρά και επισφαλή "κρούσματα" συνοψίζονται στις εξής περιοχές:
  • Νείλος: Διέρχεται από 8 (νομίζω) χώρες και δυο από αυτές, το Σουδάν και η Αίγυπτος (η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη ανάμεσά τους), δεν έχουν άλλους υδάτινους πόρους. Ενώ υπάρχει διακρατική συνθήκη ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Σουδάν (1959), δεν υπάρχει ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Αιθιοπία.Στο μέλλον προβληματίζει πολύ η συμπεριφορά της Αιγύπτου και κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη
  • Τίγρης και Ευφράτης: Πηγάζει στην Τουρκία και περνάει από Συρία και Ιράν.Το 1990 η Τουρκία αποφάσισε να φτιάξει το πέμπτο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο κόβοντας έτσι την διέλευση του ποταμού προς το Ιράν και την Συρία, και έτσι έχουμε μια ωραιότατη κρισάρα, η οποία όμως έληξε λόγω της "ανωτερότητας" που επέδειξε η Τουρκία. Οι αραβικές χώρες δεν έρχονται σε καμμία συμφωνία με την Τουρκία αφού δεν θέλουν να εξαρτώνται από αυτήν ενώ η τελευταία έχει αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να ασκήσει κυριαρχική δύναμη κυρίως πάνω στον Ευφράτη!
  • Ινδός: Εδώ έχουμε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις της τέλειας συνεργασίας των κρατών (Ινδίας και Πακιστάν), απουσία συγκρούσεων και επικρατεί σύνεση. Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται όμως από τα εξής δυο γεγονότα σε συνδυασμό: τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό της Ινδίας και το ότι, το Πακιστάν κατέχει τα 4/5 του ποταμού. Η υποδειγματική συμφωνία (Indus Water Treaty) που έχουν υπογράψει οι δυο αυτές χώρες, λήγει το 2025 (νομίζω). Τι θα γίνει λοιπόν, τότε, αν η Ινδία ζητήσει τροποποίηση της συνθήκης, αφού σαφέστατη εθνική πολιτική της τόσα χρόνια ήταν η επιδίωξη της αυτάρκειας της χώρας σε γεωργικές παραγωγές;;;
  • Ιορδάνης: Το ότι είναι το μόνο φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Συρία, Ιορδανία και Ισραήλ νομίζω τα λέει όλα. Βάλτε και την άμοιρη την Παλαιστίνη να στριμώχνεται γιατί θέλει κράτος και βγάλτε τα συμπεράσματά σας! Α! Ξέχασα να σας πω: οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στη Ν. Συρία. Είδατε; Όσο πάει γίνετε και καλύτερο! Έχω και άλλα να σας πω: ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει πως οποιαδήποτε αλλαγή στη ροή του ποταμού συνιστά αιτία πολέμου αφού είναι η κύρια υδάτινη πηγή για αυτό!!
  • Λίμνη της Αράλης: Οι λεπτομέρειες για την εν λόγω λίμνη παραθέτονται παραπάνω στο άρθρο του Γ. Τσακίρη και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικολογικό, είναι και πολιτικό καθώς η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε άλλες χώρες (γειτονικές ή μη) και έχει δημιουργηθεί από την κακοδιαχείριση της λίμνης από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης όταν χρησιμοποιείτο ως προπαγανδιστικό εργαλείο (για την καλλιέργεια του βαμβακιού και την υδροηλεκτρική ενέργεια) και τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα αμάζευτα αφού όχι μόνο οι γύρω περιοχές καταστρέφονται με την θνησιμότητα, τον καρκίνο και την τοξικότητα, αλλά δεν έχουν και νερό!


Λοιπόν, τι λέτε; Σε πόσα χρόνια;
Για να αρχίσω να πακετάρω για τον Άρη, δηλαδή. Τώρα που βρήκανε και νερό....


Στο μεταξύ, πανικοβηθήκαμε για τα δάση. Άρχισαν τα άρθρα, για τις επιπτωσεις στη θερμοκρασια στην περιοχη και στην Αθηνα, για τους τρόπους που μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση κουτουλουπου. Να μην αναφερθω στα κανάλια...Αστα! Εκει ήρθε η συντέλεια του κόσμου.. Να δώ τι σκατα θα γίνει. Και η αγωνία μου δεν ειναι απο το πολικό status quo αλλά απο την κοινωνία την ίδια, την πουτάνα που ποτέ της δεν νοιάζεται για τον παραδίπλα, το παραπέρα, το αύριο.

Να δώ πότε θα πανικοβληθούμε για το νερό.. Όταν θα σκάσει έξω απο το σπίτι μας κανα πατκετάκι με ωραία κορδέλα και θα κάνει τικ τακ; Κρίμα ρε γαμώτο.. Γιατί τοτε θα είναι πολύ αργά...
Να δω τι χρειάζεται για να δούμε πέρα από τη μύτη μας; Πότε θα καταλάβουμε ότι ο κόσμος όλος δεν είναι η Ευρώπη; Άντε και η Αμερική; Και λίγο από Ασία; Γιατί χάνουμε το δάσος χαζεύοντας το δάχτυλο;



Η μαύρη νύχτα του τελωνείου!

Μετά απο πολύ καιρό και αφού έχει κοπάσει ο πανικός, νομίζω πως μπορούμε να δούμε το θέμα πιο ψύχραιμα. Άλωστε έχει σχεδόν ξεχαστεί...
Η γνωστή απάτη, ουπς! με συγχωρείτε! Το γνωστό θέμα, ήθελα να πώ, των κοντέινερ του τέως!

Χρονικά αναφερόμαστε στην Ελλάδα, τις αρχες της δεκαετιας του 90! Ελάτε να την θαυμάσουμε όλοι μαζί!

"Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη φυγάδευση του βασιλικού φορτίου, τα ερωτήματα εκείνης της νύχτας πληθαίνουν, καθώς νέα στοιχεία απ' όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο -ανάμεσά τους και ένας από τους πρωταγωνιστές- αναδεικνύουν πολλές «μαύρες τρύπες» στην επιχείρηση και ενισχύουν τις υποψίες ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τι «έφυγε» από τη χώρα.

*Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι.
*Τον Νοέμβριο του 1990, όταν ο τέως βασιλιάς ζήτησε να εξαγάγει την «οικοσκευή» του, το υπουργείο Πολιτισμού όρισε ομάδα αρχαιολόγων για να συντάξουν λίστα (εις διπλούν, μία στην ελληνική γλώσσα και μία στην αγγλική) με όσα αντικείμενα είχαν αρχαιολογική αξία και έπρεπε να παραμείνουν στη χώρα. Υπεύθυνη ορίσθηκε η Μαρία Μιχαηλίδου (διευθύντρια, τότε, της Εθνικής Πινακοθήκης) και, ως βοηθός, ο Α. Χωρέμης (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχείου Μνημείων) ο οποίος, όμως, στη συνέχεια δήλωσε ασθένεια και αντικαταστάθηκε από την αναπληρώτριά του Αγγελική Λεμπέση.
*Ταυτόχρονα με τους αρχαιολόγους, έπιασαν δουλειά και οι τελωνειακοί. Υπεύθυνοι για τον έλεγχο της συσκευασίας και φόρτωσης των προς εξαγωγή αντικειμένων ορίστηκαν η Νιόβη Βασιλάκου (προϊσταμένη στο Τελωνείο Αθηνών) και ο Δ. Κατσαφούρος (υπάλληλος στο Τελωνείο Μενιδίου).
Οι δυο τους «ανέβηκαν» πρώτη φορά στο Τατόι στις αρχές Δεκεμβρίου του '90 για να δουν το χώρο, παρουσία του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου, ναυάρχου Σταυρίδη.
*Ο κ. Κατσαφούρος, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Κ.Ε.», ζήτησε επίσημο κατάλογο με τα αντικείμενα και τον παρέπεμψαν στη λίστα που είχε συντάξει η χούντα το 1973. Η δουλειά τού φάνηκε «βουνό» αφού «εκεί μέσα υπήρχαν από αυτοκίνητα και άμαξες μέχρι τσαγερά», οπότε ζήτησε να τη μελετήσει. Του είπαν ότι θα τον ειδοποιήσουν για νέα συνάντηση, αλλά... «περίμενα δύο μήνες, μέχρι που είδα στην τηλεόραση τα κοντέινερ να φεύγουν από το Τατόι»! Και επικαλείται την απουσία δικής του υπογραφής από τα έγγραφα. Η κ. Βασιλάκου ολοκλήρωσε τη διαδικασία και υπέγραψε την άδεια εξαγωγής με αριθμό 91/12-2-1991.
*Η φόρτωση ολοκληρώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 1991, οπότε τα εννέα κοντέινερ (της φορτωτικής εταιρείας «Θ. Μπαξεβανίδης και Υιός») ξεκίνησαν για Πειραιά. Τα συνόδευαν τέσσερα αυτοκίνητα που είχε διαθέσει ο προϊστάμενος του Α' Τμήματος Ελέγχου Δασμοφοροδιαφυγής Δ. Τριγάζης, εξ ονόματος του οποίου διετέθησαν και ισάριθμοι τελωνειακοί υπάλληλοι ως οδηγοί τους: οι Δ. Νικολαράκος, Π. Πολίτης, Γ. Καραπαναγιώτης και Β. Παπακυριακού. Στον Πειραιά τούς περίμενε το πλοίο που, λίγο αργότερα, απέπλευσε για κάποιο βρετανικό λιμάνι.
*Ιδού τώρα οι πρώτες ύποπτες συμπτώσεις:
*Λίγες ημέρες πριν από την τελική φόρτωση η υπεύθυνη αρχαιολόγος κ. Μιχαηλίδου παίρνει εντολή από τον υπουργό Πολιτισμού Τζ. Τζαννετάκη να σταματήσει την καταγραφή -όπως και γίνεται.
Η υπεύθυνη τελωνειακός κυρία Βασιλάκου συνεχίζει το έργο της, υπογράφοντας την άδεια εξαγωγής στην οποία επισυνάπτει συνοδευτική λίστα αντικειμένων, η οποία όμως είναι άκρως γενική. Γράφει π.χ. «25 βιβλία» χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό.
Την επομένη ακριβώς, στις 13 Φεβρουαρίου, σημειώνεται μεγάλη έκτασης... κλοπή στο Τατόι, η οποία δεν στάθηκε εμπόδιο στην επιχείρηση εξαγωγής.
*Και να 'ταν μόνο αυτές οι μαύρες τρύπες; Υπάρχει και συνέχεια: *Η πομπή από το Τατόι φτάνει στον Πειραιά χωρίς αστυνομική συνοδεία.
*Το τελωνείο του Πειραιά δεν προχωρεί ούτε καν σε δειγματοληπτικό έλεγχο των κοντέινερ πριν φορτωθούν στο πλοίο. Κι αυτό παρά το ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός όταν το φορτίο αποτελείται από αντικείμενα «μεγάλης παλαιότητας και σπανιότητας». Πόσω μάλλον όταν ο αποστολέας είναι ο τέως βασιλιάς, όταν η συνοδευτική λίστα είναι γεμάτη γενικότητες και -κυρίως- λίγο πριν έχει σημειωθεί κλοπή!!!
* Λεπτομέρεια: ο Δικαίος Νικολαράκος -συνοδός των κοντέινερ τότε- είναι σήμερα προϊστάμενος στο ΣΔΟΕ. Πριν από δύο χρόνια απασχόλησε την επικαιρότητα όταν υπερασπίστηκε συναδέλφους του τελωνειακούς που κατηγορήθηκαν για λαθρεμπορία καυσίμων: «Αυτά που πήραν ήταν ψίχουλα, ενώ άλλοι γεμίζουν κοντέινερ», είχε πει, τότε. Λέτε να είχε στο νου του το φορτίο του '91;... "

Μ. ΜΑΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/01/2007


Και φυσικά δεν με ενδιαφέρει αν ο τεως πήρε την οικοσυσκευή του (δηλαδη κουταλες, κατσταρόλες κτλ), απο το Τατόι, αλλά αν αυτό ηταν που ηθελε να πάρει γιατί όλο αυτό το ... χάος και η υποπτη τσαπατσουλιά...;
Δεν πείθομαι οτι αυτα ήταν που ηθελαν να βγάλουν έξω. Αλλά όπως και να έχει, απο την στιγμή που δεν ήταν προικα του και που όλα αυτά (ή όσα απο αυτά) τα απέκτησε ως Βασιλιάς των Ελλήνων τότε α) σαφως και με ενδιαφέρει τι θα πάρει και τι όχι και β) επειδη συγκρινόμενο το συγκεκριμένο θέμα με άλλα (βλ. ασφαλιστικό) υστερεί σε σημασία, αυτό δεν το κάνει λιγότερο σημαντικό. Προφανώς και με ενδιαφέρει αν αυτός που έχει παίξει σαφή και καταλυτικό ρόλο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μου (και βαυκαλίζεται για την μελλοντική) αποδεικνύεται...χαραμοφάης.

Τωρα, να θεωρήσω τυχαία οτι τα δυο γεγονότα (αυτό των κοντεινερ του 91 και της φετινης δημοπρασιας) γίνανε με κυβερνήσεις της Δεξιάς;;;


Α ρε Τζίμη...

Κάνω βουτιές σε βόθρο με εικόνες
φουσκώνω τα βυζιά μου με ορμόνες
θέλω να γινω σαν Αμερικάνος,
μ' αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος

Έλληνας νεοέλληνας

Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
και ψηλωσε η κοντούλα λεμονιά.
στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά
δεν πάει το παπάκι στην Πόταμιά.

Κι η παπαλάμπραινα γυμνή
χαιδέυει δώρο συσκευή
σ' ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο

Πουλάκι ξένο
πουλί χαμένο
μου τρώει τα σπλάχνα
δεν βγάζω άχνα.

Καιω τα δέντρα χτίζω μαιζονέτες
θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
σ' ένα κλουβι γραφείο σαν αγρίμι
παιζω ατέλειωτο βουβό ταξίμι

Έλληνας νεοέλληνας

Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
και ψηλωσε η κοντούλα λεμονιά.
στα Σάλωνα δεν σφάζουνε αρνιά
δεν πάει το παπάκι στην Πόταμιά.

Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή
χαϊδέυει δώρο συσκευή
σ' ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο

Πουλάκι ξένο
πουλί χαμένο
μου τρώει τα σπλάχνα
δεν βγάζω άχνα.

Φάκα addidas μου πιασε την φτέρνα
μπερδεύω το τζουκ μποξ με τη λατέρνα.
πάνω απ του τάφου μου το κυπαρίσσι
μαύρη χελώνα με έχει κατουρήσει

Έλληνας νεοέλληνας

Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
και ψηλωσε η κοντούλα λεμονιά.
στα Σάλωνα δεν σφάζουνε αρνιά
δεν πάει το παπάκι στην Πόταμιά.

Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή
χαϊδέυει δώρο συσκευή
σ' ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο

Πουλάκι ξένο
πουλί χαμένο
μου τρώει τα σπλάχνα
δε βγάζω άχνα.



-Τζίμης Πανούσης - Νεοέλληνας-




Α ρε Τζίμη... Τα λες εσυ χρόνια τώρα αλλά εμείς δεν ακούμε...

5 Ιουλ 2007

Αναμέτρηση με εμένα...

Παπαλα! Αυτο ήταν!

Πέρασαν 4 χρόνια και ουτε που το καταλαβα. Και τωρα, τι; Πρέπει να διαβασω, λεει μια φωνουλα στο μυαλό μου, αν θέλω πτυχίο σε δυο εξεταστικές. Η ίδια φωνουλα που βαζει σε προγραμμα και τάξη την ζωή μου. Αλλά εγω γιατί εχω την τάση να τα παρατησω όλα και να σφυρίζω αδιάφορα;

Πάντα έβαζα στόχους. Συνήθως έκανα μεγαλεπίβολα σχέδια και όνειρα που δεν πραγματοποιούνται εύκολα. Έβαζα τον πήχη πολύ ψηλά και δεν κώλωνα. Τύχη νά 'ναι ή το κοκαλάκι της νυχτερίδας, αυτό που με κάνει να πάιρνω ό,τι και αν εχω θελήσει ή ονειρευτεί; Το πρόβλημα είναι όμως ότι όταν παίρνω αυτό που θέλω και ζώ επιτέλους στο όνειρό μου, στην πραγματικότητα δεν το ζώ. Γιατί έχω ήδη θέσει τον επόμενο στόχο και παλεύω για αυτόν. Γμτ! Κάπως το λένε αυτό το σύμπλεγμα... Να δεις... πως μου το είχαν πεί; Μου το είχε πει μια κυρια Ψυχολόγα (sic) όταν άρχισα να αναρωτιεμαι αν χρειάζομαι ψυχανάλυση..! Αλλά τζάμπα λεφτά! Όλα μασημενη τροφη της τα έδινα. Ήξερα και μπορούσα να αναλύσω μια χαρά (παρθένος γαρ) τα κόμπλεξ μου, τις αδυναμίες μου, το απο που προέρχονται, το τι μου φταιει. Εκει που τα έβρισκα σκουρα είναι η λύση. Ή μάλλον για να μην σας κοροιδευω και αυτην -συνηθως- την καταλάβαινα. Απλά δεν ήθελα να μπω στην διαδικασια να ζοριστώ και να ξεβολευτω για να την εφαρμόσω. Όσο δελεαστική και αν γινεται η τελειότητα μετα απο αυτήν! Έτσι λοιπόν την παράτησα την κυρια Ψυχολόγα γιατί με εκνευριζε. Δεν μου εδινε λύσεις βολικές. Ασε που βολευόταν που μιλούσα εγω συνεχεια και με το ζόρι της εβγαζα λέξη. Μπαααα, βούρλο πρέπει να ήταν τελικά, τώρα που το σκέφτομαι. Χαϊβάνι σκέτο.

Και τωρα θα μου πεις που θες να καταλήξεις. Και εγω θα σου απαντήσω ευθύς αμέσως!
Περασανε λοιπόν, 4 χρόνια φοιτητικής ζωής στην Συμπρωτεύουσα -μη χέσω*. Όχι, βασικά ήταν 2,5 χρόνια,αν βγάλεις έξω αυτά που δούλευα στο δημόσιο (ω ναι! το έχω κάνει και αυτό..). Από αυτά έχω να θυμάμαι πολλά, έκανα καλούς φίλους, πέρασα καλά, δεν τα έζησα όμως, έτσι όπως έπρεπε. Και αυτό γιατί θυμάμαι τον εαυτό μου να ανγχώνομαι και να αγωνιώ για το αν θα με πάρουν στο τέλειο (=> πανάκριβο) μεταπτυχιακό που θέλω, κτλ κτλ κτλ. Σκέφτομαι πως θα ξυπνήσω ενα πρωί και θα αγωνιω πάλι για το μεταπτυχιακό....αλλά της κόρης μου!

Και έτσι με βάση όλα τα παραπάνω καταλήγω σε εκείνες τις τάσεις φυγείς που σας γκρίνιαζα στην αρχή. Αλλά γιατί; Μήπως τελικά δεν ειμαι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσω καταφατσα τους φόβους μου και τις δυσκολίες που έρχονται ή μήπως οι υπέρμετρες προσδοκίες των άλλων με κάνουν να θέλω να τρέχω; Βέβαια για να σας εκμυστηρευτώ και το κατιτις μου, οι υπέρμετρες αυτές προσδοκίες και η πίστη -των άλλων κατα βάση- στις δυνατότητες μου ήταν ένας σοβαρός παράγοντας στην εξέλιξή μου όλα αυτά τα χρόνια.

Στόχοι, όνειρα και μαζί αγωνία, άγχος λοιπόν, για να αποδείξεις τί; και σε ποιόν; Για να καταφέρεις τι; 'Η μήπως να καλυτερεύσεις τις πιθανότητές σου στα ζάρια που παίζει το σύμπαν για σένα; Μα... καλυτερεύουν ποτέ;


Αυτά για αρχή...



* Το "Συμπρωτεύουσα" συντάσσεται με το "μη χέσω" σε αυτό εδω το μπλόγκ. Πρόβλημα κανείς;


3 Ιουλ 2007

The 10 Commandments of Solon.

Τι σου ειναι λοιπον το ατιμο το YouTube... Εκει που εισαι ενας καλος Χριστιανος με τα όλα σου και κανεις το σερφιν σου στο διαδικτυο (κυριως για να ενημερωθεις στις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο θεμα της υγειας του Αρχιεπισκόπου)... τσουπ! πεφτεις πανω σε αυτο το τρισκαταρατο βιντεο που σου βάζει φυτιλιες!



Και δεν σου φτανουν τα νευρα σου και η στενοχωρια σου που ο Υψιστος θελει να παρει κοντα του τον επι γης- εκπρόσωπό Του, εχεις και αυτο το μηχανημα του διαβόλου! Τερμα! Το αποφάσισα! Θα πάρω περιστέρι!

Ακους εκει πράματα......



Υ.Γ: Καλώς σας βρηκα! Παλιούς και νέους!